بهینه سازی و سئو جوملا
یکی از مهم ترین اصول در امر فروش و بازاریابی ، طراحی سایت و سئو سایت است. برای طراحی سایت ، سیستم های مدیریت محتوای مختلفی خلق شده اند که از این میان جوملا یکی از معروف ترین آن ها می باشد. اگر سیستم مدیریت محتوای جوملا را برای راه اندازی وب سایت خود یا فروش محصولاتتان انتخاب کرده اید ، مانند هر سی ام اس دیگری برای بدست آوردن جایگاه بالا در نتایج جستجو باید آن را بهینه سازی کنید. در صورتی که وب سایت خود را با اطلاعات اولیه و پیش فرض جوملا راه اندازی کرده اید باید بگوییم هیچ سر نخی برای پیدا کردن محصولات و خدمات شما برای کاربران در نتایج جستجو موتورهای جستجو وجود نخواهد داشت و وب سایت شما سئو پسند نیست.
بهینه سازی یا سئو جوملا چیزی نیست که یک شبه بتوانید انجام دهید. بهینه سازی مجموعه ای از تکنیک هایی است که وب سایت شما را برای جذب مشتری به صفحه اول گوگل هدایت می کند.
نکات کلیدی سئو جوملا
برای دست آوردن نتایج موثر این نکات کلیدی را رعایت کنید.
۱- اطمینان حاصل کنید که نوع سرورتان مناسب باشد.
انتخاب سرور قابل اعتماد و سریع به دلیل اهمیت آن اولین گام است. هاستی با عملکرد سریع و سازگار با سیستم مدیریت محتوای شما رتبه وبسایت را در موتورهای جستجو ارتقا خواهد داد . به یاد داشته باشید گوگل سایت های همیشه در دسترس با سرعت بالا را می پسندد و در صفحه اول خود جای می دهد. با استفاده از هاست مناسب و مطمئن برای سیستم مدیریت محتوای جوملا اختلالاتی که ممکن است در عملکرد سایت شما ایجاد شود ، کاهش پیدا خواهد کرد .
هاست جوملا بهتر است مبتنی بر سرورهای لینوکس با کانفیگ مخصوص جوملا باشد. کنترل پنل cpanel به دلیل حرفه ای بودتن آن بهترین گزینه برای مدیریت جوملا می باشد.
۲-فعال نمودن آدرس های بهینه
یکی از مهمترین معیارهای سئو سایت جوملا قرار دادن آدرس ها و url های خوانا و بهینه برای موتورهای جستجو است. به عنوان مثال سئو سایت جوملا با آدرسی شبیه زیر بهینه نیست:
https://seoyar.net/index.php?option=com_view=item&id=124:seotips
اما با آدرس دهی مناسب زیر می توان آن را برای سئو جوملا بهینه کرد:
https://seoyar.net/blogs/seo-tips
آدرس های بهینه به طور پیش فرض برای جوملا فعال نیست. اما با روند زیر می توانید به راحتی آدرس های بهینه برای سئو سایت جوملا فراهم نمایید.
نحوه فعال سازی URL های موتور جستجو پسند
۱- Apache را راه اندازی کنید.
۲- mod_rewrite را به حالت enabled درآورید.
(البته هاست شما باید روی سرورهای آپاچی و لایت اسپید قابلیت mod_rewrite داشته باشد. دلیل آن هم عملکرد بهتر افزونه های سئو و همچنین خاصیت بازنویسی آدرس های اینترنتی در جوملا است. همچنین سرور شما باید اجازه دهد که htaccess. ، override گردد.)
در فایل configuration.php مقدار” $mosConfig_sef= “۱ را وارد نمایید.
(در صورتی که فایل شما قابلیت ویرایش ندارد باید نحوه ی تنظیمات فایل (permissions) را تغییر دهید)
۳- فایل htaccess.txt را به htaccess. تغییر نام دهید.
فایل htaccess فایل متنی و مخفی درهاست شما است. می توانید با تغییر این فایل، سطح دسترسی به اکانت خود را تغییر دهید. به دلیل این که می خواهید حالت URL rewriting را برای ایجاد URL های قابل فهم و جذاب تر فعال کنید ، باید نام فایل htaccess.txt را به htaaccess. تغییر دهید. سپس بررسی کنید که Search Engine Friendly URLs را در فایل configuration.php در حالت فعال (on) قرار داده باشید.
عیب یابی URLهای موتور جستجو پسند(SEF)
راه اندازی Apache
بدین منظور وارد آدرس administration > System > System Info شوید. اینک چک کنید که Server type در کنار Web Server موجود باشد. زیرا URLهای موتور جستجو پسند بر روی حالت IIS راه اندازی نخواهند شد.
فعال بودن mod_rewrite سرور
بدین منظور نیز وارد آدرس administration > System > System Info شوید. سپس بر روی تب PHP Information کلیک نمایید. حال در ردیف Loaded Modules ، بررسی کنید که حالت mod_rewrite موجود باشد. اگر mod_rewrite در اینجا نبود به میزبان وب خود تماس بگیرید تا mod_rewrite را برای شما فعال نماید.
override نمودن فایل htaccess در سرور
بدین جهت کدهای موجود در فایل htaccess را پاک کرده و یک متن ساده مانند متن زیر در آن قرار دهید:
Code: “Redirect /google.html http://www.google.com”
اینک اگر در مرورگر خود آدرس http://www.yoursite.com/google.htm را وارد نمایید و به صفحه ی Google.com ریدایرکت شوید ، یعنی همه ی چیز درست می باشد.
۳- فعال سازی گزینه های Search Engine Friendly URLs و Use URL Rewriting
برای تنظیمات سئو سایت جوملا ، وارد پنل مدیریت جوملا شده و از تب سایت و گزینه ی تنظیمات seo موارد زیر را تکمیل نمایید.
در این بخش ابتدا گزینه ی اول Search Engine Friendly URLs را فعال نمایید.
برای گزینه دوم یعنی Use Url rewrithing نیز به شرطی که mod_rewrite سرور را فعال نموده اید و فایل htaccess را تغییر نام داده اید، yes را انتخاب کنید.
گزینه ی سوم یعنی Adds Suffix to URL نیز برای قرار دادن پسوند به url سایت می باشد. مثلا قرار دادن .php به انتهای آدرس سایت. اما ما ترجیح می دهیم که این گزینه را غیر فعال نمایید.
گزینه ی چهارم Unicode Aliases نیز برای پشتیبانی سایت از آدرس لینک یونیکد می باشد. از این رو برای نمایش آدرس های فارسی زبان این گزینه را نیز فعال کنید.
در گزینه ی پنجم Include site Name in Page Titles می توانید نام سایت را به عنوان نوشته ها اضافه نمایید. البته به دلیل طولانی کردن عنوان نوشته، بهتر است این گزینه را فعال نکنید. چون ممکن است عنوان اصلی نوشته توسط روبوت ها خوانده نشود.
اگر بعد از این تنظیمات سئو جوملا با خطای ۴۰۴ در لینک های مطالب و یا منو سایت مواجه شدید، کافیست در فایل htaccess. قبل از کد Options +FollowSymLinks یک علامت # قرار دهید. این عمل سبب می گردد که این خط جاری خوانده نشود.
۴- حذف /images/ از فایل Robots.txt
فایل Robots.txt در جوملا به صورت خودکار هنگام سایت ایجاد می شود و شامل دستوری است که به خزنده های موتور جستجو اجازه دسترسی به دایرکتوری تصاویر و ایندکس کردن آن ها را نمی دهد. این دستور با توجه به اهمیت بهینه سازی تصاویر در هدایت ترافیک به سایت منطقی نمی باشد ، بنابراین توصیه می کنیم دستور /images/ را از فایل Robots.txt حذف کنید .
۵- نصب ویرایشگر JCE Editor
این ویرایشگر رایگان امکانات بسیار مفیدی را برای نگهداری سایت شما فراهم می کند. دو ویژگی کاربردی و موثر این ویرایشگر در سئو اضافه کردن تگ Alt و ابعاد به تصاویر است. درج تگ Alt مرتبط با موضوع تصویر و توصیف تصویر در بهینه سازی آن تاثیر بسزایی دارد و نوشتن ابعاد برای تصاویر موجب می شود که تصاویر با سایز واقعی لود شوند و نیازی به بازسازی ابعاد و لود مجدد تصاویر با سایز مشخص شده در سایت نباشد. این کامپوننت یکی از بهترین کامپوننت ها برای جوملا است که استفاده از آن را به شما توصیه می کنیم.
۶- مدیریت متا تگ های مهم
تگ عنوان و متا تگ توضیحات هنوز هم از موثرترین تگ ها در سئو سایت هستند . اما اهمیت متای کلمات کلیدی نسبت به گذشته کمتر شده است و مورد توجه الگوریتم های گوگل نمی باشد. انتخاب عنوان های مناسب برای صفحات ، منوها و مقالات سایت کمک بسیاری در ظاهر شدن آنها در نتایج جستجو دارد. حتما برای هر صفحه عنوان منحصربفرد و مرتبط با محتوای آن درج کنید و از نوشتن عنوان های طولانی بپرهیزید.
متن توصیفی و کاملی را و نه خیلی طولانی را برای سایت خود بنویسید و به یاد داشته باشید این متا تگ زیر لینک سایت در نتایج جستجو نمایش داده خواهد شد و تاثیر بسیاری در جذب بازدیدکننده دارد.
۷- تنظیمات نمایش دامنه با www یا بدون www
آدرس سایت خود را تنها با www یا بدون www تنظیم کنید و مطمئن شوید که با یکی از این آدرس ها نمایش داده می شود ، این به این معناست که لینک ها را یا با www یا بدون www ایجاد کنید. برای انجام این کار در جوملا باید قطعه کد زیر را در فایل .htaccess وارد کنید.
برای ریدایرکت کردن سایت از بدون non-www به www کد زیر را در فایل .htaccess قرار دهید.
RewriteEngine On
.\RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
و برای ریدایرکت کرده به non-www از کد زیر استفاده کنید .
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} www.yourwebsitehere.com
RewriteRule (.*) http://yourwebsitehere.com/$1 [R=301,L]
۸- افزایش سرعت سایت
همانطور که می دانید سرعت بارگذاری وب سایت یکی از فاکتورهای مهم رتبه یندی سایت ها از نظر گوگل می باشد به این دلیل که رضایت کاربر را در پی خواهد داشت . برای افزایش سرعت سایت های جوملا می توانید از راه های زیر استفاده کنید.
بهینه سازی تصاویر
بهینه سازی تصاویر یکی از موثرترین روش ها برای افزایش سرعت سایت های جوملا است . بهتر است تمامی تصاویر به ویژه تصاویر استفاده شده در صفحه اصلی را با نرم افزارهایی مانند فتوشاپ بهینه سازی کنید. از تصاویر با حجم پایین و کیفیت بالا و با سایز واقعی در سایت استفاده کنید. بهینه سازی تصاویر سایت مبحث مفصلی است که می توانید آن را در مقاله ی مربوط به خود در سایت سئویار مشاهده فرمایید.
فعال سازی gzip
می توانید از بخش تنظیمات عمومی ، بخش سرور این حالت را برای فشرده سازی فایل های css و html فعال کنید . در برخی سرورها این حالت به صورت پیش فرض فعال است. در صورتی که mod_gzip در سرور شما نصب باشد، حتما این قابلیت را در سرور خود فعال نمایید.
فعال سازی سیستم کش
با فعال کردن سیستم کش در مرورگر ، صفحات سایت ذخیره شده و در دفعات بعدی بارگذاری سایت ، محتوای سایت با سرعت بیشتری لود می شود. با درج کد زیر در فایل .htaccess می توانید سیستم کش را برای سایت خود فعال کنید.
ExpiresActive On
“ExpiresByType text/html “access plus 1 seconds
“ExpiresByType image/gif “access plus 1 years
“ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 months
“ExpiresByType image/png “access plus 1 months
“ExpiresByType text/css “access plus 1 months
“ExpiresByType text/javascript “access plus 1 months
“ExpiresByType application/x-javascript “access plus 1 months
“ExpiresByType image/ico “access plus 1 months
سرعت هاست
در گام اول بهینه سازی سایت جوملا به اهمیت سرور اشاره کردیم و در این بخش هم متذکر می شویم که پایین بودن سرعت هاست در سرعت بارگذاری سایت تاثیرگذار است ،بنابراین باید در انتخاب هاست مناسب و سازگار با جوملا دقت کنید.
استفاده از شبکه توزیع محتوا CDN
شبکه ی توزیع محتوا همان طور که از نامش پیداست محتوا و اطلاعات ثابت سایت شما را مانند تصاویر، کدهای CSS و javascript، mp3، pdf و فایلهای ویدئویی ، به سرور بازدیدکنندگان توزیع می نماید. لذا با استفاده از cdn برای سئو سایت جوملا این اطلاعات با سرعت بیشتری انتقال یافته و زمان بارگزاری سایت جوملا نیز کاهش می یابد. بنابراین سعی کنید برای سئو سایت جوملا حتما از این نوع شبکه ها استفاده نمایید.
توجه داشته باشید کسب و کار آنلاین بدون بهینه سازی و سئو بازدهی قابل توجهی نخواهد داشت. بدون آگاهی از دانش سئو هیچگونه اقدامی برای بهینه سازی سایت خود انجام ندهید و انجام این امور را به کارشناسان سئو بسپارید.
۹- ساخت نقشه سایت
نقشه ی سایت یک فایل از نوع xml یا html می باشد که توسط آن خزنده ی گوگل راحت تر می تواند بخش بندی ها و دسته بندی های سایت را تشخیص و ایندکس نماید. به همین جهت برای ساخت نقشه ی سایت در جوملا می توانید از افزونه ی Xmap استفاده نمایید و تاثیر شگرف آن را در سئو جوملا مشاهده کنید.
۱۰- نصب افزونه های سئو جوملا
برای سئو جوملا افزونه های متعددی خلق شده است. از مهم ترین این افزونه ها افزونه ی Sh404sef می باشد. این افزونه می تواند صفحات ۴۰۴ سایت شما را تشخیص داده که به راحتی بتوانید لینک های شکسته را رفع کنید. همچنین با این افزونه ی سئو جوملا قادرید آدرس های قدیمی سایت را به آدرس جدید انتقال دهید. علاوه بر این افزونه ، افزونه ی Artio JoomSEF نیز وجود دارد که می تواند در سئو جوملا تاثیر مثبتی داشته باشد.
علاوه بر این افزونه ها، افزونه های دیگری نیز وجود دارد. افزونه هایی نظیر: SEOSimple ، Byebyegenerator ، SEO-Generator ، Zoo for JoomSEF ، EFSEO .
البته سعی کنید در انتخاب پلاگین ها دقت های لازمه را انجام دهید که بین افزونه ها تداخلی ایجاد نگردد. و این را نیز در نظر بگیرید که افزونه های سئو جوملا همیشه نتایج صد در صدی ندارند و ممکن است در عملکرد خود دارای خطاهایی باشند و باعث جلوگیری از خزیدن ربات های گوگل به سایت گردند.
۱۱- تنظیمات پنل مدیریت جوملا
در پنل مدیریت جوملا یک سری تنیظمات مهمی وجود دارد که باید حتما آن ها را انجام دهید. اولین قدم انتخاب عنوان مناسب برای سایت است که شامل کلمات کلیدی می باشد. عنوان سایت را می توانید در قسمت منوها ، تب نمایش صفحه وارد نمایید.
دومین مورد قرار دادن کلمات کلیدی و توضیح سایت است. که همانا توضیح سایت اهمیت بسیار زیادی برای سئو جوملا دارد. برای وارد کردن این موارد نیز باید به قسمت تنظیمات اصلی سایت مراجعه فرمایید. توضیح سایت را سعی کنید کوتاه و شامل کلمات کلیدی بنویسید. برای انتخاب کلمات کلیدی و توضیح سایت می توانید از سایت های رقیب نیز کمک بگیرید.
۱۲- سئو محتوا
چیزی که بارها و بارها در سایت سئویار شاهد آن بوده اید سئو محتوا است. زیرا سئو محتوا یکی از ارکان بسیار مهم سئو جوملا و هر نوع cms ای به حساب می آید، بطوری که ارزش آن روز به روز افزایش می یابد.
حال برای سئو محتوا، لازم می باشد که چند مورد را در پنل مدیریت جوملا رعایت فرمایید.
عنوان مناسب
حتما برای محتوای خود عنوان مناسب درج کنید. عنوان باید مختصر ، مفید و شامل کلمه کلیدی باشد. طول عنوان را حداکثر بین ۶۰ تا ۷۰ کراکتر بنویسید.
استفاده از نام مستعار موثر
نام مستعار همان آدرس url مطلب می باشد. url های خود را کوتاه و شامل کلمات کلیدی بنویسید و البته ترجیح داده می شود که از نام های لاتین برای url به کار ببرید. و نکته ی دیگر این که در url به جای اسپیس ، کراکتر دش (خط تیره) استفاده کنید. در صورتی که نام مستعار را وارد نکنید، جوملا به صورت خودکار عنوان مطلب را آدرس url قرار می دهد. البته بهتر است که نام مستعار را به صورت دستی وارد نمایید که به سئو جوملا خود کمک شایانی بکنید.
توجه نمایید که عنوان و نام مستعار محتوای قبلی خود را ویرایش نکنید. چون باعث ایجاد لینک شکسته می گردد.
پس از این مراحل نوبت به وارد کردن توضیحات و کلمات کلیدی مطلب می رسد. توضیحات که تاثیر بسزایی در سئو جوملا دارد، طولی حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ کراکتر دارد. در متای توضیحات، حداقل دو بار کلمه ی کلیدی مطلب خود را به کار ببرید تا در نتایج جستجوی گوگل، بهتر جلوه کنید.
انتخاب دسته بندی
با استفاده از دسته بندی می توانید صفحات سایت خود را مدیریت کرده و فهم موضوعات سایت را برای کاربران و موتورهای جستجو راحت تر و قابل هدایت نمایید و باعث بهبود رتبه صفحات و سئو جوملا گردید.
حدف داده های تستی و نمونه
بعد از این که سیستم مدیریت محتوا جوملا خود را نصب نمودید، تمامی مطالب و برگه های تستی آن را حذف و از زباله دان نیز پاک کنید. زیرا داده های اضافی در سایت باعث ایجاد مطالب ، صفحات ، لینک ها و موضوعات نامربوط در سایت می گردد.
منبع : طراحی سایت webyar.net